טיפול תרופתי בהפרעת קשב מעלה שאלות רבות
אילו טיפולים קיימים? מה עושים אם הטיפול לא מתאים?
ננסה לעשות קצת סדר...
כיום בישראל, האופציה הראשונה בטיפול התרופתי להפרעת קשב וריכוז, הוא הריטלין. לעיתים יש לשקול שינוי בטיפול התרופתי, ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לתרופות הקיימות כיום בשוק. חשוב לא למהר להחליף תרופה הנותנת מענה טוב לקשיים, לכל אחד מתאימה תרופה אחרת ושינוי מיותר עשוי להוביל לחוויה שלילית והתנגדות להמשך טיפול.
ריטלין (Ritalin)
התרופה ריטלין לטיפול או שיפור תפקודם של אנשים בעלי הפרעת קשב וריכוז, מכילה את החומר Methylphenidate. זו תרופה ממריצה שמפרישה כמות גדולה יותר של דופמין למרחב הסינפסה ומסעייעת לווייסות ההתנהגות, העלאת רמת הקשב וכתוצאה מכך שיפור התפקוד הלימודי. החומר Methylphenidate נמצא בשימוש למעלה מ 50 שנה.
ריטלין היא התרופה המוכרת ביותר בתחום בעיות הקשב והנפוצה ביותר, מחקרים רבים כבר נעשו עליה לאורך השנים. לריטלין קיימות מספר תופעות לוואי אפשריות, כמו לכל תרופה אחרת, אבל ברוב המקרים תופעות הלוואי נסבלות והתרופה משפרת את התפקוד באופן ניכר.
קוֹנצרטָה (Concerta)
זוהי תרופה ממשפחת הסטימולנטיים. החומר הפעיל בה הוא מתילפנידאט, והיא מוכרת גם בשם רטלין (ההבדל בין רטלין לקונצרטה הוא במינון ובאופן הפירוק, אך מדובר בתרופה דומה מאוד). השימוש בקונצטרה מעודף פעמים רבות על פני הריטלין בגלל שהיא משפיעה במשך כ-12 שעות. יש לה מרכיב המשהה את שחרור חלק מהתרופה, כך שדי במנה אחת בבוקר כדי שהטיפול ישפיע במשך שעות היום.
אדרל (Adderall) או אטנט (Attent)
אדרל או אטנט, (הגירסה הישראלית של חברת טבע), אשר נכנסה השנה (2016) לסל התרופות, היא תרופה לטיפול בהפרעת קשב וריכוז (ADHD / ADD) ממשפחת האמפתמינים. זו משפחה קרובה לריטלין אך נבדלת ממנה ועשוייה לתת מענה עבור אלו שריטלין לא נקלט כראוי או לא התאים. התרופה נמצאת בשימוש למעלה מ 30 שנה ונצבר ניסיון רב בטיפול בה.
פוקלין (Focalin)
בשונה מהחומר הפעיל בריטלין (מתילפנידאט) המורכב משני חומרים דומים: האחד פעיל והאחר גורם לרוב תופעות הלוואי, הפוקלין מכיל רק את החומר הפעיל. לכן מינון הפוקלין הדרוש לאדם הוא מחצית ממינון הריטלין. הפחתת המינון מורידה את תופעות הלוואי במידה ניכרת. התרופה החדישה הזאת יצאה לשוק האמריקני בשנת 2005 ועדיין אינה רשומה בארץ. הפוקלין קיים גם בצורת XR – בעל השפעה ארוכת טווח של עד 12 שעות.
ויואנס (Vyvanse)
ויואנס היא תרופה שייכת למשפחת האמפתאמינים, (דומה לאדרל). היא מכילה רק סוג אחד של אמפטמין, החומר הפעיל הוא lisdexamfetamine dimesylate. בדומה להבדל בין ריטלין ופוקלין, הויואנס בהשוואה לאמפטמינים אחרים, מכילה רק איזומר אחד ולכן יש לה פחות תופעות לוואי. אמנם התרופה חדישה מאד ויצאה לשוק בארה"ב ב 2007, אך היא מבוססת על האדרל שמקובל בשימוש כבר כ 50 שנה. התרופה אינה רשומה בארץ.
סטרטרה (Strattera)
סטרטרה היא תרופה חדישה אשר נועדה לטפל בבעיות קשב וריכוז, ומתווספת לרשימת התרופות המוכרות, ריטלין ואדרל. סטרטרה נרשמה בפנקס התרופות של ישראל בקייץ האחרון (2016). החומר הפעיל בסטרטרה נקרא "אטומוקסטין" (Atomoxetine), זו התרופה הראשונה לטיפול בקשב וריכוז שאינה שייכת למשפחת הסטימולנטים (ריטלין, אדרל).
מדבקות דייטרנה (Daytrana) אנחנו לא רושמים מרשמים או מוכרים!!!
מדבקה המכילה את החומר הפעיל בריטלין שנספג דרך העור ועובר למערכת הדם. זו תרופה חדישה שיצאה לשוק האמריקני בשנת 2006. לדיטרנה פחות תופעות לוואי לעומת הריטלין ואין לה השפעה על הכבד. משך פעילות המדבקה היא עד 12 שעות. אם האדם חש ברע או שאינו זקוק יותר להשפעת התרופה (למשל בסיום מבחן) הוא יכול לתלוש את המדבקה ולהפסיק את השפעתה.
לקביעת תור לד"ר שטיינברג לשם הערכת קשב וריכוז, אבחון התפתחותי או התייעצות בנושא טיקים וטורט,
ניתן להתקשר: 03-6472784. בימי שני ורביעי אחה"צ - 16:00 - 20:00 קיים מענה אנושי,
בשאר הימים ניתן להשאיר הודעה או ללחוץ כאן לשליחת פרטים ואנו נחזור בהקדם.