top of page
קוֹנצרטָה (Concerta)

זוהי תרופה ממשפחת הסטימולנטיים. החומר הפעיל בה הוא מתילפנידאט, והיא מוכרת גם בשם רטלין (ההבדל בין רטלין לקונצרטה הוא במינון ובאופן הפירוק, אך מדובר בתרופה דומה מאוד). השימוש בקונצטרה מעודף פעמים רבות על פני הריטלין בגלל שהיא משפיעה במשך כ-12 שעות. יש לה מרכיב המשהה את שחרור חלק מהתרופה, כך שדי במנה אחת בבוקר כדי שהטיפול ישפיע במשך שעות היום. אי לכך קונצרטה נותנת מענה לילדים החווים קשיים לא רק בבית הספר אלא גם בשעות אחר הצהריים והערב, או למבוגרים הזקוקים להשפעה ממושכת בשל עיסוקם.

 

מיתוסים נפוצים בנוגע לקונצרטה:

בניגוד לאמונה הרווחת, קונצרטה היא לא סם מרדים, אלא דווקא תרופה ממשפחת הסטימולנטים, כלומר- תרופה מעוררת.

למה צריך לעורר ילדים שגם ככה מפגינים עוררות יתר, דריכות, חוסר קשב ואפילו היפראקטיביות? הסיבה היא שהפרעת הקשב נובעת מתת-פעילות של מערכות במוח, שאחראיות בדיוק על תחומים אלו.
מאחר ומערכות אלו אינן פועלות כמו שצריך, נוצר מצב של פגיעה בקשב ובריכוז. הקונצרטה פועלת לעורר את המרכזים הללו לתפקוד טוב יותר, וכך נוצר שיפור ביכולות הקשב, הריכוז והשליטה ההתנהגותית.

 

מנגנון הפעולה:

קונצרטה בנויה מקופסית גלילית סגורה. לא ניתן לחלק את הכדור, או לפתוח אותו. יש בקופסית קרום מיוחד שמשחרר כמות קטנה של החומר הפעיל, מתילפנידאט באופן מיידי, כדי שתתחיל לפעול מהר, ואת היתרה במשך עד 12 שעות. מטופלים רבים מודאגים כשרואים את הקפסולה של הקונצרטה יוצאת בצואה. הקפסולה לא נמסה כמו קפסולות אחרות והיא אכן תצא בצואה.

תופעות הלוואי העיקריות של קונצרטה דומות לאלה של ריטלין, ובהן:

ירידה בתיאבון, כאבי ראש, קשיים בהירדמות, כאבי בטן, טיקים וישנוניות. קונצרטה אינה מתאימה לכל מטופל והיא עלולה להחמיר מצבי חרדה או מתח. היא גם אינה מתאימה לכאלה שסובלים מלחץ דם גבוה או מאפילפסיה.

כאשר חולפת השפעת התרופה, עשוי להיות אפקט של "ריבאונד"- הופעה קיצונית יותר של הסימפטומים של ההפרעה. על ההורים, הילד והצוות המטפל, לבחון את תופעות הלוואי, לראות עד כמה הן מפריעות בשגרת יומו של הילד, ובמקרה הצורך לשקול החלפת התרופה, או שינוי במינון.

תמונה של קונצרטה
bottom of page