טיקים ותסמונת טורט: כל השאלות והתשובות
נכתב על ידי: ד"ר נועה בן־ארויה מילשטיין, דפנה רורמן, ד"ר תמי שטיינברג ופרופ' אלן אפטר
(פורסם: 14.10.14 ע"י בית חולים שניידר, עודכן במרץ 2016 "מרכז אפשרויות")
טיקים הם ביטוי לתופעה נוירו־התפתחותית נפוצה והם מאופיינים בהופעת תנועות או קולות פתאומיים, חוזרים ונשנים, בשל
פעילות קבוצת שרירים אחת או מספר קבוצות. הטיקים אינם רצוניים, אך פעמים רבות ניתן לשלוט בהם, ברמה זו או אחרת, לאורך פרקי זמן שונים.
ניתן לחלק את הטיקים לשני סוגים - תנועתיים וקוליים. טיקים תנועתיים יכולים להתבטא במצמוץ בעיניים, עווית בפנים, הטיית הראש, הסטת מבט, תנועות פתאומיות של הגפיים, מתיחות של צוואר או גפיים וקפיצות. טיקים קוליים יכולים להתבטא בקשת רחבה של תופעות: החל מכחכוח גרוני, המהום, משיכה באף, שיעול טורדני ועד הגיית הברות, מילים וחזרה על משפטים. הטיקים עשויים להיות פשוטים או מורכבים.
מהם טיקים פשוטים?
טיק פשוט מערב קבוצת שרירים אחת ונמשך כאלפית השנייה. טיק תנועתי פשוט יכול להתבטא, לדוגמה, במצמוץ עיניים ובזריקת כתף. טיק קולי פשוט יכול להתבטא בכחכוח גרון או בהמהום.
מהם טיקים מורכבים?
טיקים מורכבים נמשכים מספר שניות ומשך הופעתם ארוך יותר מהטיקים הפשוטים. בטיקים אילו מעורבות כמה קבוצות שרירים ופעמים רבות הטיק המורכב מערב מספר טיקים פשוטים.
הטיק המורכב נראה פעמים רבות מכוון למטרה כלשהי, כמו במקרה שמדובר במתיחת צוואר תוך הסטת מבט. טיק קולי מורכב יכול להתבטא באמירת מילה או משפט.
מהם המאפיינים של הפרעת טיקים?
הפרעת טיקים מתחילה בדרך כלל בילדות, ומאופיינת בטיקים תנועתיים ו/או קוליים. מהלך ההפרעה מאופיין בתנודתיות משמעותית בשכיחות ועוצמת הטיקים. מגיל 10, פחות או יותר, רוב הילדים אומרים כי להופעת הטיק קודמת תחושה של אי נחת או אי שקט בגוף.
במקרים רבים ההפרעה מלווה בבעיות רגשיות אחרות, התנהגותיות וקוגניטיביות. ילדים רבים סובלים מתסמינים טורדניים־כפייתיים וקשיי קשב וריכוז כמו גם מהתקפות זעם, דיכאון, חרדה ולקויות למידה. בקרב רוב הסובלים מההפרעה, פעמים רבות מורגשת עלייה כללית בחומרת הטיקים לפני תקופת ההתבגרות, בין גיל 10 עד 12 שנים, וירידה בתסמינים בדרך כלל לקראת גיל 18. רק אצל כרבע מהלוקים בתסמונת, סימני ההפרעה נשארים גם בגילאי הבגרות.
מהן הסיבות להופעת טיקים?
הסיבות להופעת טיקים אינן ידועות בבירור, אולם מדובר בשילוב בין גורמים תורשתיים וגורמים סביבתיים. ידוע כי מעורבים מסלולים במוח המעבירים מידע בין קליפת המוח (הקורטקס) לבין הסטריאטום שאחראי על בקרה של תנועות. גורם נוסף המעורב בהופעת הטיקים הוא דופמין, אחד ההורמונים הפעילים בתקשורת בין תאי העצב במוח.
האם מצב נפשי זה או אחר יכול להחמיר או להקל?
עייפות, לחץ וחרדה מגבירים הופעת טיקים בחלק גדול מהילדים, בעוד שעלייה בריכוז ורגיעה מפחיתות את הופעתם.
מהי תסמונת טורט?
תסמונת טורט הינה הפרעת טיקים עם לא פחות משני טיקים תנועתיים ולפחות טיק קולי אחד בזמן כלשהו במהלך הופעת ההפרעה, אם כי לא בהכרח בו בזמן. הטיקים מופיעים פעמים רבות ביום, כמעט בכל יום או לסירוגין, במשך תקופה של יותר משנה, כאשר במהלך פרק זמן זה אין תקופה של יותר משלושה חודשים רציפים ללא טיקים. ההפרעה מופיעה לפני גיל 18, ואינה נגרמת מהשפעה ישירה של חומרים או ממצב רפואי כלל.
האם הפרעת טיקים ותסמונת טורט הן תורשתיות?
ככל הנראה יש לתסמונת בסיס גנטי, כיוון שהיא מופיעות במשפחות מסוימות בשכיחות גבוהה יותר מאשר במשפחות אחרות. לרוב הסובלים מטיקים יש קרובי משפחה נוספים שסובלים מהתופעה.
?מה פירוש השם של התסמונת
התסמונת קרויה על שמו של הנוירולוג הצרפתי ג'ורג' ג'יל דה לה טורט, אשר תיאר אותה לראשונה במאמר שפרסם ב־1885.
האם יש לילד תחושה לפני הופעת הטיקים?
כאמור, מחקרים הראו כי החל מגיל 10, פחות או יותר, רוב הילדים מספרים על תחושה מקדימה (אי נחת או אי שקט בגוף) לפני הופעת הטיק. לאחר ביצוע הטיק ישנה הקלה, לפחות מסוימת, בתחושה זו.
מתי הטיקים נעלמים?
פעמים רבות, כאמור, מורגשת עלייה כללית בחומרת הטיקים לפני גיל ההתבגרות (10 עד 12) וירידה בתסמינים אצל רוב הילדים לקראת סוף העשור השני. רק אצל כרבע מהילדים, סימני ההפרעה נשארים גם בבגרות.
האם מדובר בתופעה נפוצה?
תסמונת טורט מופיעה באחוז אחד מהילדים. לעומת זאת, טיקים נפוצים הרבה יותר ועל פי נתונים ממקורות רפואיים שונים עולה כי בין 10 ל־15 אחוזים מהילדים סובלים מטיק זה או אחר בשלב כלשהו בילדותם. ברוב המקרים הטיקים חולפים מעצמם ולא מלווים במצוקה.
האם יש בדיקה לאבחון תסמונת טורט?
אין בדיקות מעבדה או בדיקות הדמיה לזיהוי תסמונת טורט, והאבחנה נעשית על פי התסמינים שתוארו לעיל וכן בעזרת אנמנזה – בירור ותשאול על מצבו הרפואי, הפסיכולוגי והפסיכיאטרי של הילד. רק לעתים רחוקות נעשות בדיקות נוספות - כגון בדיקות דם, EEG או MRI– כדי לשלול מחלות אחרות.
האם יש הבדל בין בנים לבנות?
תסמונת טורט נפוצה יותר בבנים מאשר בבנות ביחס של עד 1:4.
איך מטפלים בילדים עם תסמונת טורט?
הטיפול בתסמונת טורט נסמך על גישה רב מערכתית, המשלבת מומחים מתחומים שונים. במרכז שניידר פועלת מרפאה ייחודית לאבחון וטיפול בילדים עם הפרעות טיקים ותסמונת טורט. צוות המרפאה כולל פסיכיאטרים, נוירולוגים ופסיכולוגים. שירותי המרפאה כוללים: הערכה רב־תחומית, טיפול קוגניטיבי־התנהגותי, ביופידבק, אימון לשינוי הרגלים, אימון למניעת תגובה, סדנאות להורים וטיפול תרופתי.
במרכז אפשרויות מתבצעים הערכה ומעקב רפואי, ע"י ד"ר תמי שטיינברג וכן ניתנות התערבויות טיפוליות על ידי פסיכולוגיות, מטפלות ב- CBT, (טיול קוגניטיבי התנהגותי, ומתבצעת הערכת תפקודי למידה על ידי מומחיות לאבחון וטיפול בלקויות למידה.
סוגי הטיפול השונים:
אימון בהיפוך הרגל (Habit reversal training) - טכניקה התנהגותית בה מלמדים את המטופל להחליף את הטיק בתגובה מתחרה (לרוב באותה קבוצת שרירים של הטיק), אך בולטת פחות ומותאמת יותר. השיטה מקנה לילד המטופל תחושת שליטה בטיקים שלו. תחושה זאת עשויה לסייע בהפחתת הטיקים ובהפחתת החרדה העלולה להתלוות לטיקים.
חשיפה ומניעת תגובה (Exposure and response prevention) - טכניקה טיפולית התנהגותית המסייעת לילד להתמודד בו בזמן עם כל הטיקים הקיימים, על ידי פיתוח הסתגלות לתחושות המקדימות לטיק. בדרך זו, הילד המטופל מרגיש עם הזמן צורך מופחת לבצע את הטיק.
טיפול בקשיי וויסות רגשי והתנהגותי - ילדים המתמודדים עם טיקים סובלים לעתים קרובות גם מקשיי וויסות רגשי והתנהגותי. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בבעיות כגון: אימפולסיביות מוגזמת, התפרצויות זעם, אלימות מילולית ופיזית. לבעיות אילו נלוות בעיות בתפקוד החברתי והימנעויות ממטלות. במרכז אפשרויות אנשי טיפול מתחום הפסיכולוגיה, ריפוי בעיסוק וטיפול קוגניטיבי התנהגותי היכולים לסייע בטיפול בתחומים אלו.
הדרכת הורים - צוות הפסיכולוכיות במרכז אפשרויות, נותנות להורים הדרכה פסיכו־חינוכית; כיצד לשוחח עם הילד על הטיקים, מהן דרכי ההתערבות הרצויות וכיצד ניתן להתמודד עם הטיקים בשגרת היומיום. במקרי הצורך הדרכת ההורים מסייעת גם בהפעלת סמכות הורית במידה מתאימה ויעילה.
התערבות במערכת החינוכית של הילד - המטפל עובד עם הילד והוריו ולפי הצורך עם צוות בית הספר על שיפור ההערכה העצמית של הילד, השתלבותו החברתית ותפקודו בלימודים. בהתאם למצב החברתי של הילד בבית הספר, המטפל ידריך כיצד לארגן התערבות הסברתית בנושא הטיקים בבית הספר ובכיתה.
ביופידבק (משוב ביולוגי) - הילד לומד לזהות את השפעת הטיקים על גופו את תגובות החרדה הקודמות ו/או הנלוות לטיקים בעזרת מחשב. המחשב מנטר מדדים פיזיולוגיים שונים בגוף כגון: מוליכות עורית, מתח שרירים וקצב לב. בשיטה זו, המטופל לומד להשתמש בשיטות הרפיה, שמסייעות לו להפחית חרדה ולחץ, שנמצאו קשורים להגברת טיקים.
אבחונים פסיכולוגיים - במקרים בהם הצוות המטפל רואה צורך באבחון פסיכולוגי, הילדים מופנים להערכה מקיפה, בהתאם לשאלות האבחוניות שעלו.
- אבחון נוירופסיכולוגי להעמקת הבנת הקשיים הקוגניטיביים, התפקודיים והלימודיים.
- אבחון פסיכו-דידקטי להעמקת הערכת לקויות למידה.
- אבחון פסיכודיאגנוסטי להעמקת הבנת עולמו הרגשי של הילד.
- חונכות - קיימים פרוייקטים ומסגרות של חונכות. במסגרות אלו, סטודנט חונך מלווה את הילד לאורך שנת הלימודים. הסטודנטים יכולים לקבל הדרכה על ידי איש הצוות המטפל בילד ובמשפחתו, כך ניתן לסייע לילד בתרגול אסטרטגיות הנלמדות בטיפולים הפסיכולוגיים להתמודדות עם הטיקים, והן בהתמודדות עם קשיים חברתיים.
?האם יש טיפול תרופתי לתסמונת טורט
המטופלים במרפאה במרכז שניידר נמצאים במעקב רפואי המתבצע על ידי פסיכיאטרים ונוירולוגית ילדים, המתמחים בתסמונת טורט ובמידת הצורך ניתנות גם תרופות המקלות על חומרת הטיקים. עם זאת, נקודת המוצא בטיפול בתסמונת טורט היא שברוב המקרים אין צורך בטיפול תרופתי, והתערבויות פסיכולוגיות יספיקו. בנוסף לכך, הטיפול התרופתי אינו מרפא ולתרופות נגד טיקים יש תופעות לוואי משמעותיות. לכן, אחרי שקלול ההערכה הרפואית והפסיכולוגית, לעתים קרובות ממליצים לטפל בטיקים ובהפרעות הנלוות ולא להתמודד עם תופעות הלוואי של התרופות. בנוסף לכך, מהלך הופעת הטיקים מתאפיין בעליות ומורדות, ולעתים קרובות אם נתחיל בטיפול תרופתי בזמן החמרה, יהיה קשה לקבוע אם ההטבה בטיקים קשורה להשפעת התרופה, או למהלך הטבעי של התסמונת. עם זאת, פעמים רבות טיפול תרופתי שניתן לילדים עם תסמונת טורט נועד להפחית את ההפרעות הנלוות: קשיי קשב וריכוז, סימפטומים טורדנים כפייתיים, חרדות, דיכאון וקשיי התנהגות. לטיפול זה חשיבות רבה לילדים ומשפחותיהם, כיוון שטיפול טוב בהפרעות הנלוות יתרום לשיפור במצבו הכללי של הילד
ד"ר תמי שטיינברג היא רופאה מומחית בנוירולוגיה ילדים ומנהלת המכון להתפתחות הילד.
עובדת בקליניקה פרטית במרכז אפשרויות, מומחית בנוירולוגית ילדים, טיקים וטורט. לפרטים נוספים על ד"ר שטיינברג:
לתיאום עם ד"ר שטיינברג ניתן להתקשר לטלפון: 03-6472784. בימי שני ורביעי בשעות 16:00-20:00 קיים מענה אנושי
במועד אחר, ניתן להשאיר הודעה או ליצור קשר דרך האתר ואנו נחזור בהקדם.