top of page
ריטלין (Ritalin)

התרופה ריטלין מכילה את החומר Methylphenidate. אותו החומר נמצא גם בקונצרטה.

זו תרופה ממריצה שמפרישה כמות גדולה יותר של דופמין למרחב הסינפסה (סינפסה הוא המרווח הזעיר שבין התאים). החומר Methylphenidate נמצא בשימוש למעלה מ 50 שנה, זו התרופה המוכרת ביותר בתחום בעיות הקשב והמון מחקרים כבר נעשו עליה.

מיתוסים נפוצים בקשר לריטלין:

  •  ריטלין אינו גורם להפרעה בגדילה. כיום ברור כי המטופלים מגיעים למלוא פוטנציאל הגובה שלהם, אם כי יתכן באיחור קטן.

  • ריטלין אינו גורם לטיקים. במחקרים אחרונים הוכח כי שיעור הטיקים בין המשתמשים בריטלין ובין המשתמשים בפלצבו זהה.

  • ריטלין אינו גורם להתמכרות.

 

מנגנון הפעולה

מתילפנידט מעלה באופן משמעותי את רמות הדופמין באונה המצחית (frontal lobe) של המוח, גורם לכך שיש יותר נוראפינפרין פעיל בכל רגע נתון בין תאי העצב, ובכך בעצם מגביר את פעילותו. פעולה זו נחשבת לפעולה מעוררת, והיא מאפשרת הפעלה יעילה יותר של מרכזי קשב וריכוז והיא מאפשרת לאנשים עם הפרעת קשב שליטה עצמית גבוהה יותר, שיפור הקשב ולפעמים גם הופכת אותם למאושרים יותר בתקופת הזמן בה התרופה פעילה. לעתים אנשים עם הפרעת קשב מסגלים לעצמם התנהגות היפראקטיבית (פעלתנות-יתר) שמעלה גם היא את רמות הדופמין במוח ועל ידי כך מפחיתה את ההשפעות השליליות של ההפרעה. כאשר אנשים אלו נוטלים מתילפנידט, רמות הדופמין במוחם עולות ולכן הצורך שלהם להתנהג בהיפראקטיביות יורד.

התרופה מועילה לכ־75% מהאנשים המאובחנים כסובלים מההפרעה. משך השפעת התרופה הוא ארבע שעות וקיימות גם גרסאות בשחרור מושהה שמשפיעות לפרקי זמן ארוכים יותר.

קיימים כמה סוגים של ריטלין, הנבדלים זה מזה לפי משך שעות ההשפעה שלהם:

  • ריטלין "רגיל" – בעל השפעה קצרת טווח, עד 4 שעות בערך. לאחר מכן השפעתו מתפוגגת. את הריטלין הרגיל אפשר לקחת עד שלוש פעמים ביום.

  • ריטלין עם שחרור מושהה (SR-sustained release) – השפעתו של הריטלין אטית יותר ומשפיעה לאורך זמן  של כ-שש שעות. אסור לרסק או לחלק את הכדור, אלא לבלוע אותו שלם, כפי שהוא.

  • ריטלין ארוך טווח (long acting - LA) – ניתן במנה יומית בודדת ויש לו השפעה למשך כ-8 שעות. ניתן לפתוח את כמוסת הריטלין ארוך הטווח ולפזר את תוכנה על מזון רך, כדי להקל על ילדים שאינם מצליחים לבלוע אותה בשלמותה.

 

מהו אופן השימוש?

  • מומלץ ליטול את התרופה בבוקר. לעיתים אפשר לקחת גם בצהריים.

  • היות והתרופה מפריעה לישון, אין לקחת את התרופה בערב.

  • יש לקחת את התרופה עם מים, ואחרי ארוחה.

 

תופעות לוואי

כל אדם יושפע אחרת מהריטלין, חלק מהאנשים יסבלו מכל תופעות הלוואי הנפוצות האפשריות, וחלק כלל לא יסבלו מאף תופעת לוואי. הדרך היחידה לדעת בוודאות מה הן השפעות התרופה, היא לקחת אותה ולהיות מודע לשינויים בהרגשה ולקיום או אי קיום של תופעות לוואי אפשריות.

תופעות לוואי חולפות:

יש מטופלים (לא כולם!) שעלולים לסבול בתחילת השימוש מתופעות כמו עצבנות, נמנום, כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות ודפיקות לב. כל אלה הם תוצאה של הסתגלות לתרופה והשינוי ברמת האדרנלין בגוף. הם חולפים, בדרך כלל, אחרי שבוע של טיפול סדיר.אם התופעות אינן חולפות תוך כמה ימים - יש להתאים את המינון מחדש עם הרופא.

 

תופעות לוואי קבועות:

תופעות הלוואי ברשימה הבאה הן תופעות לוואי שחלק מהמטופלים חווים. במידה וכן, הן לרוב יחזרו על עצמן בכל פעם שהתרופה תינטל:

  • איבוד תאבון או תאבון מוגבר כשהתרופה מפסיקה להשפיע.

  • דכדוך המופיע בתום ההשפעה של החומר הפעיל, ואשר יכול להמשך עד מספר שעות.

  • קשיי שינה וקשיים לחלום, עקב ריכוז גבוה מדי או מכיוון שמתילפנידייט גורם לרמת עוררות גבוהה. ניתן בדרך כלל לפתרון על ידי הקפדה שלא לקחת את מתילפנידייט בשעות שלפני זמן השינה.

  • אי שקט ועצבנות. ניתן לפעמים לפתור על ידי שינוי המועד בו לוקחים את התרופה.

 

האם קיימות תופעות ארוכות טווח? 

תוצאות השימוש במתילפנידייט בילדים נחקרות כבר למעלה מ 40 שנה ועד כה לא נמצאו הוכחות לקיומן של תופעות לוואי ארוכות טווח עקב השימוש בתרופה. יש לציין כי מחקרים מסוימים וראשוניים הדגימו שינוי בביטוי גנים מסוימים במוח בשימוש כרוני במתילפנידייט, אולם ההשלכה הקלינית הנובעת ממחקרים אלו אינה ברורה, ולכן יש צורך במחקרים נוספים לאישוש הטענה והתרופה נחשבת יעילה ובטוחה.

 

תופעות לוואי המצריכות התייחסות של רופא: 

חום, הזעה, בחילה, הקאה, כאבי בטן, סחרחורת, כאבי ראש, מצב רוח ירוד, חוסר מנוחה, התכווצות שרירים, פריחה בעור, יובש בפה, ראיה מטושטשת, אובדן משקל, שינויי לחץ דם, נשירת שיער. 

אפקט הריבאונג - Rebound effect:

עם סיום ההשפעה של החומר, עשוי המטופל להגיב באי שקט, דיכאון או בלבול רב. כדי למנוע את התופעה, ניתן לנסות להשתמש בקונצרטה או בריטלין LA, בהן הירידה של רמת החומר בדם איטית יותר והריבאונד פוחת.

תמונה של ריטלין
bottom of page