top of page
שפת הקשב - לגדל ילדים מודעים
 

נכתב ע"י נועה ברד, מרפאה בעיסוק לילדים, מאמנת לצמיחה אישית למבוגרים ולילדים, ומשתמשת בכלים של "שפת הקשב".

 

אנו ההורים מייחלים לילדים מאושרים. מצליחים. שמחים.

לשם כך עלינו לצייד את ילדנו ב"ארגז כלים" מגוון לחיים. כלים שיאפשרו להם להתמודד עם מגוון רגשות ומצבים משתנים של קושי, אי ודאות, הצלחה, תסכול - כל מה שהחיים מזמנים.

קל ונעים יותר לדבר ולשתף בחוויות נעימות ושמחות כש "כיף" ו"נעים". כהורים- חשוב לתת מקום גם לרגשות השליליים שחווה הילד, ולא לברוח מהם. כשהילד אומר "משעמם" לפעמים הוא בעצם מתכוון לכך ש"קשה" או "לא נעים", "מתסכל", "מעליב" ועוד. היכולת להרגיש ולתת שם לספקטרום רחב של רגשות מחדדת את הרגישות של הילד ואת העוצמה הפנימית שלו להתמודד עימן.

"ארגז הכלים" כולל פיתוח יכולות למידה, רכישת ידע וסקרנות, שיפור מיומנויות חברתיות, חידוד יכולת ההקשבה, אבל לא פחות חשוב- כלים של מודעות עצמית והתבוננות פנימית, מתוך אמונה כי הגברת המודעות משפרת את איכות החיים ומאפשרת לאדם להגשים את עצמו ולחיות חיים יותר מלאים ומשמעותיים.

 

כל רגש שאנו חווים מתחיל באירוע שמתרחש ובמתן פירוש לאירוע. הפרשנות היא אישית וסובייקטיבית. לדוגמא: יתכנו כמה פירושים רבים לאירוע בו ילד עבר ליידי ופגע בי עם ידו. הנה כמה מהם: "הוא שונא אותי", "הוא רוצה לפגוע בי". "הוא לא ראה אותי ולא שם לב שפגע בי" או "הוא רוצה בחברתי ולא יודע איך לפנות אלי". פעמים רבות הבחירה בידינו, והפירוש שניתן לסיטואציה יכתיב את הרגש שנחווה - עלבון, כעס, פגיעה, מחילה, קירבה או ריחוק ובהתאמה גם את התגובה שניבחר. חשוב לעזור לילדינו לבחור ולא פחות חשוב ללמד אותם שיש להם בחירה! היכולת להסתכל על "חצי הכוס הריקה" – (מה לא קנו לי והארטיק שנפל לי) – זו בחירה, שבכל רגע נתון אפשר גם לבחור אחרת.

 

לילדים צעירים יש יכולת מופלאה וטבעית לחיות את הרגע כפי שהוא, להיות כנים עם רגשותיהם ותחושותיהם. הם נסגרים ונחסמים לאפשרות הזו כאשר אינם מקבלים את ההכוונה והעידוד להביא את עצמם ואת עולמם הפנימי כפי שהוא. ילדים רבים בימינו מתקשים להיות עם עצמם ללא צורך תמידי בגירויים סביב. הם עסוקים ב"לזפזפ" לדבר הבא ללא יכולת להקשיב לתחושות הפנימיות, לרגשות (מה הלב אומר לי?) ולגוף (מה אני חש?)

בואו נשאל את עצמינו בכנות: עד כמה אנו ההורים מובילים לריבוי של עשייה ופעילויות בחיים של ילדינו? עד כמה אנו ערים לחשיבות היותם לעיתים גם ב"חוסר עשייה"- (ללא טלויזיה, סרט, בילוי חברתי, הליכה לקניון...?) עד כמה אנו מאפשרים לילדינו להוריד הילוך, להפעיל את עולם הפנטזיות והדמיון ולהקשיב לקולות מעצימים בתוכם?

ימים אלו של סוף הקיץ, הם ימים בהם כדאי לתרגל תהליכי התכנסות, הרגעה וחזרה לשגרה.

 

זה הזמן להוריד הילוך, לארגן ולהתכונן לתחילת שנת הלימודים הקרבה ובאה.

 

אפשר לעצור, לנשום עמוק ולשתף במה אני מרגיש? ממה אני חושש? ממה אני נהנה?.... ובימים אלו של סוף החופש- להתייחס גם למעבר לשנה הבאה- מה אני רוצה לקחת איתי? למה אני מתחייב בפני עצמי? מי מיטיב איתי ומעצים אותי? למי אני יכול לפנות כשקשה לי? ובעיקר מה אני מאחל לעצמי?

לנו ההורים תפקיד משמעותי בהרחבת המודעות של ילדינו למתרחש בתוכם ובסביבתם, בהיכרות שלהם עם עצמם וביכולת לאפשר לכל אחד מבני המשפחה לבטא בכנות את רגשותיו ומחשבותיו באווירה מקבלת ומאפשרת.

 

"שפת הקשב" הינה תכנית ייחודית שפותחה ע"י צוות המרכז הישראלי לרפואת גוף-נפש ומועברת בהצלחה במסגרות חינוכיות שונות במטרה להעצים את התפתחותם של ילדינו לבוגרים יציבים, בריאים ומודעים.

 

במרכז 'אפשרויות' מתקיימות קבוצות העצמה ומודעות לילדים תוך שימוש בכלים של "שפת הקשב". 

לפרטים ניתן להשאיר הודעה בטלפון 03-6472784 או לשלוח מייל ואנו נחזור אליכם בהקדם.

 

 

bottom of page