טיפים להורה ולתלמיד:
איך לנהל את הזמן ביעילות?
דחיית מטלות לרגע האחרון, קושי לעמוד בזמנים ולנהל רצף פעולות...
לכולנו יש שעון פנימי, העוזר לנו להעריך כמה זמן יקח לנו לבצע פעולה, הוא עוזר לאמוד זמנים, להתחיל לבצע מטלה, לנהל רצף פעולות, לווסת את עצמנו, להתמקד, לעמוד בזמנים ולסיים את מה שהתחלנו.
מה קורה אם השעון הפנימי לא עובד?
אצל ילדים רבים ובפרט אלו עם הפרעת קשב הפוגעת בתפקודים הניהוליים (התארגנות, ניהול זמן, תכנון וויסות), השעון הפנימי לא עובד. הם מתקשים להעריך כמה זמן תיקח כל משימה וכמה זמן נותר להם לבצע אותה. הם מוסחים בקלות מגירויים אליהם אחרים לא מתייחסים, ואז מגיע ה"רגע האחרון". הלחץ משחרר אדרנלין וגם אם הם מספיקים יש לזה מחיר... הם חשים שוב ושוב כישלון, אשמה ותחושת ערך עצמי נמוך.
מהצד זה נראה "עצלנות", "דחיינות", "זילזול" או "חוסר מוטיבציה".... מעט שיפוטי לא?
ילד עם בעיית התארגנות זקוק לתיווך החיצוני כמו שצוללן זקוק לבלוני החמצן שלו!
מי מאיתנו מוכן להתחיל משימה בלי לדעת מתי היא תיגמר?
מי מאיתנו לא דוחה מטלות כי יש דברים מעניינים או דחופים יותר? ואם זה לא ממש דחוף אז מה הלחץ? אפשר להתחיל עוד מעט....
מי מאיתנו יכול להתמקד במשימה כשמסביבו רעשים חזקים, תמונות מרצדות וכל הזמן עוד ועוד גירויים חזקים?
זה אמנם קושי מולד, אבל לא להתייאש, יש דברים רבים שאנו יכולים לעשות בכיתה ובבית כדי לעזור:
הגדרת זמנים, מודעות, חלוקה למנות, רשימות, יעזרו להם להיות אחראים לזמן שלהם...
-
מודעות - הבנה של הקושי ומקורו מחד והבנת התועלת בארגון הזמן ללימודים, לקראת חוג או מפגש עם חברים, תסייע לבטל תחושה של שיפוטיות, להעלות את רמת המוטיבציה של הילד, ימנע ויכוחים מיותרים וישפר את האווירה בבית.
-
לוחות תכנון - הקפידו על סדר יום ומבנה שיעורים קבוע. הצגה ויזואלית של מערכת שעות ולוח שנה חודשי, עליו רשום סדר יום קבוע וכן תאריכי יעד של עבודות ומבחנים. לוח אישי יוצג במקום בולט בבית ולוח כיתתי יוצג על קיר הכיתה. (מדבקה או מגנט יכולים לציין את היום/הזמן הנוכחי).
-
חלוקה למנות קטנות - חלקו מטלה או שיעור למנות קטנות הקציבו מראש זמן לכל פעילות או מטלה (במקום לבקש: "סדר את החדר", בקשו: "סדר את הבגדים" או "אסוף את הצעצועים"). בכיתה כדאי להציג את תכנית השיעור ויזואלית ומילולית. לעיתים עדיף לקצר את מטלות לימודיות בבית ובכיתה ולשמור על איכות הביצוע.
-
קביעת מועדים - בכיתה, כדאי להקדיש את השעות המוקדמות לפעילות הדורשת ריכוז רב. בבית, יש לבחון בשיתוף עם הילד, באילו שעות הוא מרוכז יותר. יש ילדים שצריכים מנוחה בצהריים ואחרים מרוכזים יותר בתום יום הלימודים ומאבדים את היכולת להתרכז בשעות המאוחרות יותר של היום.
-
שימוש בשעונים - הציבו שעון בבמקום בולט, השתמשו במדידת זמנים, הגדרת זמן ושימוש בשעון עצר, שימוש בשעון חול, כל אלו יסייעו לילד לאמוד זמנים ולהיות ממוקד במטלה על מנת לסיימה בזמן. חשוב להתחיל בטווחי זמן קצרים ולהאריך את הטווח בהדרגה.
-
לאפשר פסקי זמן מוגדרים מראש למנוחה והתרעננות, הן בכיתה והן בעת ביצוע מטלות בבית.
הבנה מצד הסביבה, כלים נכונים, העלאת מודעות, התמדה, חווית הצלחות וחיזוקים חיוביים -
זו הדרך בטוחה ליצירת שינוי, פיתוח תחושת זמן ותחושה של שליטה עצמית ומסוגלות!
-
ניתן לרכוש לוח תכנון חודשי מגנטי מחיק במרכז אפשרויות, לפרטים לחץ כאן!
-
במידה ואתם מעוניינים לקבל מאיתנו טיפים נוספים, הרשמו לניוזלטר.