top of page
ילדים והורים עולים לכתה א'
 

רגע לפני סיום הגן והעלייה לכתה א' זו הזדמנות לשאול את עצמנו ההורים מספר שאלות, דרכן נבחן כיצד נוכל להיערך לשינוי בצורה נכונה ומכוונת יותר, מ"חממת" הגן לביה"ס, שמייצג מסגרת בעלת מאפיינים ודרישות אחרות...

 

פנייתנו היא לכל ההורים ("המנוסים והחדשים") שהרי לכל ילד ישנם צרכים משלו, עוצמות וקשיים המאפיינים אותו וכולם, ללא יוצא מן הכלל, בדרך לשינוי...

בעולמנו המתקדם, נדמה לעיתים, שהילד צריך להגיע לכתה א' עצמאי, מאורגן, יודע לקרוא ואת לוח הכפל. והאמת.. שעל אף תחושה זו, אין זה מדויק.

לצורך בירור והכנה לשינוי, ליקטנו עבורכם נקודות התייחסות מתחומי התפקוד השונים להם נדרשים העולים לכתה א'. נקודות אשר יאפשרו לכם לברר את מידת המוכנות של ילדכם והאם יש תחומים שיש עוד לחזק.

 

התפתחות פיזית

חשוב לערוך לפני כתה א' בדיקת שמיעה, בדיקת ראיה, מיקוד ראייה ובדיקה רפואית תקופתית. בנוסף, להקנות הרגלי שינה סדורים ומותאמים לדרישות גילו.

 

התפתחות רגשית

חלק מהילדים נרגשים מהשינוי וחלקם מראים סימני לחץ וקושי מול אי- הוודאות. חשוב לזהות את מקומו הרגשי של הילד ולסייע לו ברכישת בטחון, תוך תחושה כי אתם איתו. בגיל זה חלק מהילדים מבקשים את עצמאותם ורוצים לפעול לבד, חלקם זקוקים ליותר הדרכה ותיווך.

מה ניתן לעשות?

לספק לילד מצבים לפיתוח עצמאות, לעודדו לפתור בעיות לבד, לשתף אותו בקבלת החלטות, לעודד את סקרנותו, להעביר לו אחריות בבית (להשקות עציץ, להאכיל את הכלב), לתת לו לחוות גם מצבי כשלון במשחק, לעודדו לבטא את צרכיו ותחושותיו, לחזקו כאשר הוא מגלה התנהגות בוגרת, מתחשבת ומנהל משא ומתן.

 

התפתחות חברתית

ילדים בגיל גן חובה רואים מעבר לצרכים שלהם גם את צרכי חבריהם ויכולים לגלות אמפתיה. הם מודעים לדמיון ולשוני וכבר בוחרים את חבריהם לבד. הם נפגשים בשעות הפנאי והולכים לחוגים. ישנם כאלה שעדיין זקוקים לליווי וקרבת מבוגר עמם.

מה ניתן לעשות?

לעודד את הילד להזמין חברים ולבקר אצלם, לעודד יוזמות חברתיות (שיארגן פעילות למספר ילדים), לעודדו לוותר ולהתחשב באחרים, לעורר חשיבה משותפת על מצבי קושי שיש לו עם חברים ולחשוב עמו את מגוון אפשרויות ההתמודדות.

 

התפתחות מיומנויות ידיים עדינות

יכולת להשתמש בכלי אוכל (סכין ומזלג), יכולת למרוח ממרח על פרוסת לחם. יכולת לפתוח בקבוק, מעדן, לרכוס כפתורים, לפתוח דלת עם מפתח. שימוש מדויק במספריים וסרגל התפתחות גרפו-מוטורית:

אחיזה יעילה של כלי הכתיבה והפעלת כוח מותאמת עליו. יכולת לצבוע במדויק, לעבור בתוך מבוכים. לחדד עיפרון ולהשתמש במחק. כתיבת ספרות, כתיבה עצמית של שמו ויכולת להעתיק אותיות/משפט

מה ניתן לעשות?

עודדו את הילד ליצור עם חומרים: צבעים, גירים, בצק, גואש, צבעי ידיים. עודדו את התהליך, היצירתיות וההתמדה ולא את התוצאה.

 

התפתחות מוטוריקה גסה

תגובות הגנה ושיווי משקל טובות, תפעול של מתקני שעשועים, יכולת טיפוס, קפיצות בשתי רגליים ובכל רגל לחוד, שליטה במשחקי כדור, ריצה, דילוג.

מה ניתן לעשות?

עודדו את הילד לצאת לגני שעשועים, לקחת חלק בפעילות תנועתית, לרכב על אופניים ולטפס. חשוב שיוציא מרץ ויפתח סיבולת ושליטה בגופו במרחב.

 

התמצאות במרחב

הבנת מושגי יסוד (צבעים, צורות, גודל) מושגי מרחב (מעל-מתחת, לפני-אחרי, מין-שמאל, קרוב-רחוק, בין...), הכרת מושגי כמות (יותר-פחות), מושגי זמן (היום-אתמול) יכולת לשחק משחקי בנייה על פי דגמים ולהתמודד עם הוראות ועבודה ממושכת.

מה ניתן לעשות?

עודדו את הילד להתנסות בבנייה הדורשת פירוק והרכבה של השלם, מעקב אחרי דגם, השוואת כמויות, עריכת שולחן, חישוב עלויות (למשל במהלך קנייה בסופר(

כל אלה דורשים תכנון ומראש, הערכת מצב והפעלה של תהליכי בקרה ( נכון או לא?)

 

העשרה שפתית וכישורי שיח

שימוש במשפטים מורכבים, שימוש בפעלים, מילות יחס. יכולת לספר רצף של אירועים (על מה הייתה ההצגה?), מודעות פונולוגית (מה מתחיל ב..נגמר ב.. חרוז של..)

מה ניתן לעשות?

להקריא סיפורים, לשאול עם שאלות מנחות, לשחק משחקי מילים, לעורר סקרנות בקריאה, בשלטי חוצות ולהראות היכן זה מועיל בחיי היומיום.

 

עצמאות בחיי היומיום

התמצאות בסביבתו - ידיעת כתובת הבית, מס' הטלפון, מיקום הגן/ביה"ס..),עצמאות בפשיטת ולבישת בגדים, נעילת נעליים וסנדלים. עצמאות במקלחת, בהתארגנות בבוקר ולפני השינה, עצמאות בשירותים.

מה ניתן לעשות? 

לשחרר בהדרגה ובאהבה ולחזק כל יוזמה לעצמאות.

 

במרכז אפשרויות מתקיימות קבוצות מוכנות לקראת כיתה א' ומגוון טיפולים פרטניים אשר יכולים לתת מענה לכל התחומים הנ"ל.

נשמח לייעץ בכל עניין, להתלבט ולכוון בעת הצורך, ניתן להשאיר הודעה בטלפון 03-6472784 או במייל ואנו נחזור בהקדם.

אנו מאחלים לילדים ולמשפחותיהם הצלחה בכתה א'.

 

bottom of page